peterffy

Prof. Dr. Péterffy Árpád - nekrológ

Dr. Péterffy Árpád 1938. február 17.-én született Kolozsváron. Édesapja nyomdokaiba lépve, orvosi hivatástudattól vezérelve a Marosvásár Egyetemen tanult tovább, majd szerezte meg általános orvosi diplomáját 1960-ban. Orvosi pályájának első három évét Kapnyikbányán töltötte kö az alorvosi vizsga letétele után kezdte meg a szakorvosi képesítéshez szükséges mellkassebészeti klinikai gyakorlatát. 1968-ban sikeres követően Svédországban folytatta orvosi tevékenységét. 1969 és 1974 között az Eskilstuna Megyei Központi Kórházban dolgozott, ezen idő al diplomáját, 1974-ben pedig a svéd mellkas- és szívsebészeti szakképesítését. 1975-ben általános sebészeti szakképesítést is szerzett, de már 1 Mellkassebészeti Klinikáján dolgozott tovább a világhírű Viking Olov Björk svéd szív- és mellkassebész professzor tanítványaként és munkatárs illetve docensi beosztásban. A Karolinska Intézben tartózkodása alatt védte meg 1980-ban doktori értekezését, mellyel elnyerte a „Medicine magántanári minősítést szerzett szív- és mellkassebészetből.

1983-ban pályázat útján elnyerte a Debreceni Orvostudományi Egyetem II. sz. Sebészeti Klinikájának igazgatói címét, mely ezidőben otthona osztályoknak is. Az igazgatói megbízással együtt egyetemi tanári kinevezést is kapott, legfőbb faladatának pedig, az elvárásoknak megfelelően mellett biztosította a továbblépést az általános- és mellkassebészeti területeken is.
Vezetése alatt a debreceni szívsebészet rohamléptekkel fejlődött. Külföldi kiterjedt szakmai tapasztalatának és odaadó áldozatos munkájána megnőtt a nyitott szívműtétek száma, miközben a műtéti halálozás drasztikusan csökkent, valamint több új műtéttípus került bevezetésre.

A fejlődés alapjának tekintette a folyamatos továbbképzést, melynek biztosítására számos külföldi tanulmányutat és ösztöndíjat szerzett és szer mind szakdolgozók számára, hogy megismerkedhessenek a legújabb, legkorszerűbb sebészi, aneszteziológiai módszerekkel, technikákkal, mel javítva ezzel az ellátás és oktatás színvonalát.
Elkötelezett munkájának köszönhetően bekövetkezett mennyiségi és minőségi fejlődés hatására a szívsebészet szép lassan kinőtte a II. sz. Se 1993-ban Péterffy professzor elengedhetetlen közreműködésével és vezetésével felépült és átadásra került az ország egyik legkorszerűbb, ne élvonalába tartozó Szívsebészeti Klinikája. Az új lehetőségek adta lendülettel, és a professzor úr vezetésével az országban elsőként érte el a De 1300 nyitott szívműtéti számot, mellyel nemzetközileg is elismert szívsebészeti központtá vált.

Péterffy professzor számos hazai és nemzetközi tudományos társaságnak és szakmai kollégiumnak is tagja volt, 1997 és 2000 között pedig ő töl elnöki tisztét. Fontosnak tartotta a tudományos konferenciákon való részvételt, a szívsebészeten végzett kutatások és eredmények bemutatás megszervezésével pedig hagyományt teremtett.
A Debreceni Orvostudományi Egyetemen végzett kiemelkedő munkájáért, a modern szívsebészet Debreceni Orvostudományi Egyetemen tö emelése érdekében kifejtett kimagasló tevékenysége és iskolateremtő törekvései elismeréséül számos kitüntetésben részesült.

2008-ban vonult nyugdíjba, az utolsó nyitott szívműtétet 2010 szeptemberében végezte.
2022. augusztus 4.-én bekövetkezett halálával a hazai és a nemzetközi szívsebészet és orvoslás egy kiemelkedő személyét veszítette el. búcsúzunk mélyen tisztelt és szeretett kollégánktól.

Kitüntetései:

– Alkotói díj, Hajdú-Bihar Megyei Tanács (1989)
– Hatvani díj, Debrecen Város Önkormányzat (1994)
– Dr. Tankó Béla Emlékdíj, DOTE (1996)
– Magyarország felemelkedéséért (1998)
– Fellow of the European Board of Thoracic and Cardiovascular Surgeons (1998)
– Markusovszky Lajos Emlékérem, Orvosi Hetilap (2001)
– Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje, Állami Kitüntetés (2002)
– Bocskai István-díj, Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat közgyűlése (2003)
– Pro Facultate Debreceni Egyetem (2003)
– Kudász József Emlékérem, Magyar Szívsebészeti Társaság (2005)
– Doctor Honoris Causa, Marosvásárhelyi Egyetem (2005) 2014-ben a számára nyújtott – Marosvásárhelyi Református Kollégium Arany Oklevél (2007)
– Professor Emeritus Debreceni Egyetem (2008)
– Magyar Sebészetért Emlékérem (2008)
– Debrecen Város Díszpolgára (2008)
– Magyar Kardiológusok Társasága

Dr.Hartyánszky István

Részletes önéletrajz: